Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Odwiedzono nas: 34872 razy. Dzisiaj 26 wejść.
Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd
Antoni Hawełka
KLIKNIJ W ZDJĘCIE ABY OTWORZYĆ W PEŁNYCH WYMIARACH

Antoni Hawełka

Antoni Hawełka urodził się 17 stycznia 1840 roku w Kętach na Morawach. Do Krakowa przybył w czasach autonomii Galicyjskiej. Przy Rynku Głównym otworzył własny sklep kolonialny Pod Palmą. Interes szedł świetnie. Prowadził w nim modny wówczas tzw. handelek śniadankowy. Ten typowo krakowski termin funkcjonował od lat 90 XIX wieku. Określał formę pośrednią między bufetem, a tanią restauracją.

Na cały Kraków lokal rozsławiły kanapki piętrowe. Oto przepis. Świeżą bułkę smarowano masłem śmietankowym. Na tak przygotowane pieczywo kładziono kawałek homara, polewano sosem majonezowym, dodawano plasterek surowego ogórka albo kawałek jajka na twardo. Inną kreacją Hawełki była kanapka mieszana, czyli piramidalnie na bułce ułożone: bryndza, ser szwajcarski, sardynka, kawałek surowej szynki, jajka na twardo i parę kuleczek kawioru. Hawełka prowadził handel towarami delikatesowymi. Miał też skład wódek, win, koniaków francuskich. Firma Hawełki miała doskonałą renomę i cieszyła się zaufaniem najbardziej wymagających klientów. Był dostawcą dworu Królestwa Grecji. Otrzymał zaszczytny tytuł Cesarsko-Królewskiego Dostawcy Dworu. Na swój koszt odnowił kaplicę św. Antoniego w Kościele Mariackim. Zmarł bezpotomnie w Krakowie 14 stycznia 1894 roku.

W 1913 roku bratanek Franciszka, Leopold Macharski przeniósł firmę do nowej siedziby, gdzie otworzył Restaurację HAWEŁKA. Znakomita kuchnia, eleganckie wnętrze i doskonała atmosfera szybko zdobyły renomę wymagającego środowiska naukowców Uniwersytetu Jagiellońskiego, Akademii Górniczej i bohemy artystycznej. Anegdota mówi, że wśród profesorów znajdującego się nieopodal Uniwersytetu Jagiellońskiego upowszechnił się zwyczaj spotkań w męskim gronie, przy kuflu piwa (i nie tylko). To podczas jednej z inspirujących dyskusji profesor K. Morawski zwrócił uwagę Henryka Sienkiewicza na postać Petroniusza. Jeden z głównych bohaterów Quo vadis, mistrz elegancji starożytnego Rzymu literacko narodził się w Hawełce! Inna anegdota związana z polskim noblistą, tak chętnie bywającym w Hawełce, dotyczy sposobu w jaki kelner serwował dymka. Podając na tacy cygaro, obcinacz i zapałki oznajmiał: Mistrzu, ogniem i mieczem.

Warto wspomnieć, że w latach 1935- 39 w sali Tetmajerowskiej wystawiano, cieszące się dużą popularnością satyryczne szopki. Kukiełki u Hawełki miały dwie pary autorów. Początkowo Magdaleny Samozwaniec i Artura Marii Swinarskiego, a następnie Ireny Szczepańskiej i Zbigniewa Grotowskiego. Podczas ostatniej pielgrzymki do Polski Papież Jan Paweł II jadł potrawy przygotowywane według receptur HAWEŁKA.

Od 1997 w Warszawie znów dostępna jest wyśmienita kuchnia według konceptu pryncypała Antoniego Hawełka. W murach Parlamentu Rzeczpospolitej, na I piętrze starego Domu Poselskiego oraz w Nowym Domu Poselskim mieszczą się dwie Restauracje, Coctail Bar oraz Cukiernia HAWEŁKA na WIEJSKIEJ. W budynku gdzie mieści się siedziba Giełdy Papierów Wartościowych otwarto LOBBY BAR i TREZOR, gdzie podawane są dania według firmowych receptur.

Zródło :
http://www.catering.hawelka.pl/pl/historia

33 Średnia: 4.4/10 (16 głosów )

Błąd !!! Obrazek nie został wczytany
Copyright (C) 2010 - 2012 by Dziedzictwo-kulturowe.cba.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.