Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Odwiedzono nas: 37634 razy. Dzisiaj 22 wejść.
Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd
Jan Peszek
KLIKNIJ W ZDJĘCIE ABY OTWORZYĆ W PEŁNYCH WYMIARACH

Jan Peszek

(ur. 13 lutego 1944 w Szreńsku) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, reżyser teatralny i pedagog.Urodził się w Szreńsku. Dzieciństwo i młodość spędził w Andrychowie. Ukończył krakowską PWST w 1966, w tym samym roku debiutował – na deskach Teatru Polskiego we Wrocławiu.

W następnych latach pracował m.in. w łódzkim Teatrze Nowym i krakowskim Starym Teatrze, a w ostatnich latach regularnie pojawiał się na scenach warszawskich (Teatr Narodowy i Teatr Rozmaitości). W swoim dorobku ma role u najsłynniejszych polskich reżyserów teatralnych: Jerzego Krasowskiego, Kazimierza Dejmka, Mikołaja Grabowskiego, Jerzego Jarockiego, Krystiana Lupy, Michała Zadary czy Grzegorza Jarzyny. Laureat Nagrody im. Aleksandra Zelwerowicza – przyznawanej przez redakcję miesięcznika Teatr – za sezon 1986/1987, za rolę w Scenariuszu dla trzech aktorów Bogusława Schaeffera w Teatrze STU w Krakowie oraz za rolę Jakuba w przedstawieniu Republika marzeń Brunona Schulza w Starym Teatrze im. Heleny Modrzejewskiej w Krakowie.

W filmie debiutował już w 1969 w Znakach na drodze, jednak regularnie na ekranach kinowych zaczął się pojawiać dopiero na początku lat 80. Zagrał w kilkudziesięciu polskich filmach, w jego filmografii znajdują się role m.in. w: Był Jazz Falka, Trójkącie Bermudzkim Wójcika, Ferdydurke Skolimowskiego, Śmierci jak kromka chleba Kutza, Łabędzim śpiewie Glińskiego, Ucieczce z kina "Wolność" Marczewskiego i Darmozjadzie polskim Wylężałka. W RMF FM czytał kryminalno-polityczne powieści Klary Weritas: W imię Ojca (2007/2008 r.) oraz Trzy dni Pontona (2008/2009 r.). W PR3 czyta autobiograficzną książkę noblisty Mario Vargas Llosy Jak ryba w wodzie. Wspomnienia. Jest ojcem aktorki i piosenkarki Marii (wraz z nią i zespołem Voo Voo nagrał płytę Muzyka ze słowami) oraz aktora, Błażeja.

Filmografia:
1969: Znaki na drodze – kierowca Bakalarzewicz
1971: Szerokiej drogi, kochanie – mężczyzna przy poczcie
1975: Żelazna obroża – dziennikarz
1979: Epizod
1979: Podróż do Arabii – Jan Rościszewski
1981: Był jazz – Gajec z UB
1982: Bluszcz – Wojtek
1983: Ostrze na ostrze – zakonnik Stanisław Zgurski
1984: Pismak – Sykstus
1984: Rozalka Olaboga – inżynier (odcinek 6)
1984: Rycerze i rabusie – zakonnik Stanisław Zgurski (odcinek 7)
1986: Na kłopoty... Bednarski – jubiler Johann Gerhard (odcinek 6)
1986: Prywatne śledztwo – Marek, przyjaciel Rafała
1987: Trójkąt Bermudzki – Ludwik Włodarski
1988: Łabędzi śpiew – Stefan Dziedzic
1988: Schodami w górę, schodami w dół – Eustachy Lilipowski
1989: Bal na dworcu w Koluszkach – Horacy
1990: Prominent – pisarz Pióro
1990: Korczak – Max Bauer
1990: Pożegnanie jesieni – hrabia Jędruś Łohoyski
1990: Ucieczka z kina "Wolność" – Raskolnikow
1990: Zakład – dyrektor zakładu Wygon
1990: Życie za życie, Maksymilian Kolbe – ojciec gwardian w klasztorze w Niepokalanowie
1991: Ferdydurke – Młodziak
1991: Panny i wdowy – aktor Stanisław Chmurka
1991: Panny i wdowy – aktor Stanisław Chmurka (odcinek 4 i 5)
1991: V.I.P. – Delekta, wiceminister spraw zagranicznych
1991: Kobieta na wojnie – doktor Emil Breslauer
1992: Kiedy rozum śpi – Kaltfisch
1993: Czterdziestolatek. 20 lat później – Konstanty Zioło, doktor filozofii (odcinek 13)
1993: Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza – hrabia Jaromir
1994: Spis cudzołożnic – dziekan
1994: Śmierć jak kromka chleba – major WP, przedstawiciel WRON
1995: Łagodna – lekarz
1995: Les Milles – Alexander Hazenfoeder
1996: Dzień wielkiej ryby – Jan
1996: Ekstradycja 2 – ksiądz Jan, przyjaciel Halskiego (odcinek 8)
1996: Maszyna zmian. Nowe przygody – Pułkownik Matula (odcinek 5)
1996: Nocne graffiti – Rafał Nowak, producent narkotyków
1997: Darmozjad polski – Juliusz
1997: Sława i chwała – Szuszkiewicz, prawnik Bilińskich (odcinki 4, 5 i 7)
1999: Na plebanii w Wyszkowie 1920 – ksiądz Wiktor Mieczkowski
1999: Policjanci – ksiądz Kotlarczyk (odcinek 10)
1999: Rodzina zastępcza – ojciec Romka (odcinek 12)
2001: Eukaliptus – lekarz zmieniający płeć Grzbieta
2001: Listy miłosne – lekarz Jerzy, kochanek Teresy
2001: Marszałek Piłsudski – kapitan Józef Rybak
2003 - 2005: Defekt – Jan Ginter
2003: Ubu Król – Ubu
2004: Pręgi – redaktor
2004: Spam – ordynator
2005: Boża podszewka II – profesor Witold Romahn (odcinki 6, 11 i 12)
2007: Tajemnica twierdzy szyfrów – profesor Hans Kunze

Polski dubbing:
1973: Robin Hood jako Książę Jan
2001: Wakacje: żegnaj szkoło jako Benedykt
2004: Harry Potter i więzień Azkabanu jako Syriusz Black
2005: Harry Potter i Czara Ognia jako Syriusz Black
2007: Harry Potter i Zakon Feniksa jako Syriusz Black
2008: Kung Fu Panda jako Mistrz Shifu
2008: Opowieści na dobranoc jako Marty Bronson
2009: Gwiazda Kopernika
2009: Opowieść Wigilijna jako Bob Cratchit
2010: Alicja w Krainie Czarów jako Kot
2010: Kung Fu Panda: Święta, święta i Po jako Mistrz Shifu
2010: Kung Fu Panda: Sekrety Potężnej Piątki jako Mistrz Shifu
2011: Kung Fu Panda 2 jako Mistrz Shifu
2011: Auta 2 jako Profesor Zundapp

Dyskografia:
2001: Voo Voo Płyta z muzyką
2002: Voo Voo Muzyka ze słowami
2005: Honor jest wasz Solidarni

Zródło :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Peszek

2 Średnia: 3.7/10 (20 głosów )

Błąd !!! Obrazek nie został wczytany
Copyright (C) 2010 - 2012 by Dziedzictwo-kulturowe.cba.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.