Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Odwiedzono nas: 34873 razy. Dzisiaj 27 wejść.
Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd Bląd
Paweł Golec
KLIKNIJ W ZDJĘCIE ABY OTWORZYĆ W PEŁNYCH WYMIARACH

Paweł Golec (góra) z bratem Łukaszem

Paweł Golec (ur. 19 lutego 1975 w Żywcu) - polski muzyk popowy i jazzowy. Członek Akademii Fonograficznej ZPAV.

Pochodzi z Milówki w Beskidzie Żywieckim. Jego matka, Irena śpiewała w chórze i tańczyła w zespole folklorystycznym, a ojciec Stefan grał na klarnecie w orkiestrze Milowieckiej. Jego brat-bliźniak Łukasz jest członkiem grupy muzycznej Golec uOrkiestra. Paweł Golec gra na puzonie, komponuje, pisze teksty a także śpiewa wraz z bratem w swojej grupie Golec uOrkiestra.

W 1989 roku Paweł zdał egzaminy do Państwowej Szkoły Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Bielsku Białej. Rozpoczął naukę gry na puzonie w klasie prof. Zdzisława Stolarczyka. Naukę kontynuował w Akademii Muzycznej w Katowicach w Wydziale Jazzu i Muzyki Rozrywkowej w klasie mgr Bronisława Dużego, gdzie na pierwszym roku studiów wraz z Grzegorzem Piotrkowskim, Marcinem Maseckim, Marcinem Murawskim, Robertem Lutym i swoim bratem Łukaszem założył zespół Alchemik Acoustic Jazz Sextet. Formacja ta zdobyła wiele prestiżowych nagród nie tylko na arenie krajowej, ale i w Europie. Niezależnie od pracy z zespołem Paweł był jednocześnie muzykiem sesyjnym. Współpracował z takimi gwiazdami jak Mietek Szcześniak, Kayah, Paweł Kukiz, Freedom Nation, Jarosław Śmietana, Robert Amirian, Norbi, Katarzyna Groniec czy Andrzej Krzywy. W 1998 roku powstała Golec uOrkiestra w której Paweł gra do dziś. Grupa nagrała 9 płyt i 13 singli.

Dyskografia

  • Golec uOrkiestra 1 (1999)
  • Golec uOrkiestra 2 (2000)
  • Święta z Golec uOrkiestrą (2000)
  • Pieniądze to nie wszystko (2001)
  • Golec uOrkiestra 3 (2002)
  • W niebo głosy (2003)
  • Golec uOrkiestra 4 (2004)
  • Nieziemskie granie dla Ciebie Panie (2005)
  • Golec uOrkiestra 5 (2009)
Single
  • "Crazy is my life (2:57)"
  • "Kocham ciebie dziewczyno (5:28)"
  • "Lornetka (4:52)"
  • "Ściernisco (3:32)"
  • "Słodycze (3:54)"
  • "Ty i tylko Ty (4:12)"
  • "Pędzą konie (3:32)"
  • "Kto się ceni (4:49)"
  • "Gdzie się podziały nasze podatki (4:00)"
  • "Zwierzenia pewnego cienia (3:44)"
  • "Nie ma nic (3:36)"
  • "Konkretna piosenka (3:25)"
  • "Bo lato rozpala (3:28)"

Zródło :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Paweł_Golec

148 Średnia: 4.5/10 (11 głosów )

Błąd !!! Obrazek nie został wczytany
Copyright (C) 2010 - 2012 by Dziedzictwo-kulturowe.cba.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.